Kako prilagoditi web shop za uvođenje eura?

  • 11/03/2022
Kako prilagoditi web shop za uvođenje eura?

U ovom tekstu doznat ćete kako prilagoditi web shop za uvođenje eura, odnosno što je sve potrebno optimizirati na web shopu kako bi vam prijelazno razdoblje dvojnog iskazivanja cijena prošlo što bezbolnije. 

Obaveza dvojnog iskazivanja cijena počet će od otprilike pet mjeseci prije uvođenja eura i trajat će još godinu dana nakon što euro postane službena valuta.

Što to znači?

Prvog ponedjeljka u rujnu (5.rujna 2022.) svi proizvodi i usluge koje nudite putem web shopa morat će imati dvojno iskazane cijene u kunama i eurima. Kako bi se što lakše priviknuli na novu valutu i upozorili na neopravdano dizanje cijena, web shopovi su obvezni držati dvojno iskazane cijene u kunama i eurima cijelu 2023. godinu. 

Koji tečaj će se koristiti?

Prilikom dvojnog iskazivanja cijena koristit će se fiksni tečaj HNB-a: 1EUR = 7,53450 koji je potrebno iskazati jasno, čitko, vidljivo i lako uočljivo (u punom brojčanom iznosu, dakle sa svih šest znamenki) kako bi kupci mogli provjeriti jesu li iskazane cijene ispravno izračunate.

Kada euro postaje primarna valuta?

01.01.2023. godine euro postaje službena valuta u Hrvatskoj. Prva dva tjedna nakon uvođenja eura trajati će vrijeme dvojnog opticaja. To znači da će od 01.01.2023. biti moguće plaćati u kunama i u eurima, ali samo prva dva tjedna. Nakon tog perioda i dalje ostaje dvojno iskazivanje cijena , ali s naglaskom na cijenu u eurima. 

01.01.2024. potpuno prelazimo na euro i time prestaje dvojno iskazivanje cijena.

Što sve trebam napraviti kako bi moj web shop bio spreman za dvojno iskazivanje cijena?

Pripremite se na vrijeme kako bi vaše poslovanje web shopa bilo spremno za nadolazeće promjene. 

U prvoj fazi vaš web shop morat će imati dvojno iskazane cijene svih proizvoda i usluga. 

Nakon 01.01.2023. glavna valuta postaje euro, no dvojno iskazivanje cijena ostaje do kraja godine. Na vama je kako ćete se prilagoditi za prikaz valute, u Europi se cijena najčešće zapisuje u obliku „€ 1.100,00“ (simbol lijevo s razmakom, iznos sa točkom za tisuće i zarezom za decimalni dio) no moguće je vidjeti i druge oblike poput „1.100,00 €“ ili „1.100,00 EUR“.

Kod dvojnog iskazivanja cijena potrebno je koristiti fiksni tečaj HNB-a te se pobrinuti da vaši kupci cijenu u eurima i u kunama vide prilikom pretraživanja proizvoda i usluge, kada ga stave u košaricu, prilikom procesa naplate i prilikom završetka kupnje.

Period dvojnog opticaja ne bi trebao imati utjecaja na vaš web shop jer će kunska sredstva na bankovnim računima i karticama biti automatski prebačena u eure. 

Nakon dvojnog opticaja potrebno je isključiti mogućnost plaćanja u kunama, no još godinu dana treba ostaviti dvojno iskazivanje cijena, ali s naglaskom na cijenu u eurima. 

Dodatne informacije

Sve smjernice za prilagodbu gospodarstva u procesu zamjene kune eurom dostupne su na službenim stranicama HNB-a i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja: 

https://euro.hnb.hr/

https://mingor.gov.hr/

Imate za nas neki projekt?

Novosti i objave

Go to top