E-commerce trendovi za 2022/2023

  • 26/07/2022
E-commerce trendovi za 2022/2023

Svijet web trgovine razvija se nevjerojatnom brzinom. Očekuje se da će globalni prihodi od prodaje u 2022. godini premašiti 5.4 milijardi $ i činiti 20,4% ukupnog maloprodajnog prometa, što je porast od gotovo 500% od 2014. godine.

Sa sigurnošću možemo reći kako se e-commerce industrija konstantno razvija u skladu s novim trendovima i tehnologijama koje se stalno pojavljuju. Na Internetu se troši više novca nego ikad prije, a očekivanja kupaca su sve veća. Kako biste ostali konkurentni, važno je biti brz i držati korak s najnovijim trendovima u industriji.

Bez obzira jeste li novopečeni vlasnik web shopa ili veteran online prodaje, praćenje trendova i savjeta u web trgovini i osmišljavanje djelotvornih taktika koje utječu na optimizaciju procesa unutar web trgovine pomoći će vam da odgovorite na promjenjivo ponašanje potrošača pri kupovini.  

U nastavku pročitajte koji trendovi nas očekuju u 2022./2023. godini:

Mobilna kupovina

Dana, više nego ikad sve generacije koriste mobitel bez obzira gdje se nalazili. Prošlo je vrijeme kada se web trgovina dizajnirala isključivo za desktop. Svaka web trgovina u 2022. godini mora biti optimizirana za mobilnu kupovinu. Što znači da kupovina preko mobitela mora biti jednako laka kao i ona na desktopu.

Personalizacija

Ako se želite istaknuti među konkurencijom i stvoriti lojalnog kupca, personalizacija je svakako jedan od način kako da se istaknete među gomilom. Kupci su vjerniji web trgovinama koje znaju njihove potrebe i preferencije, te temeljim njih pružaju jedinstvene, individualizirane ponude.

Ako personalizacija već nije integrirana u vašu strategiju korisničkog iskustva, sada je vrijeme da ju primijenite. Personalizirano pismo zahvale putem emaila ne pokazuje samo vaše poštovanje i zahvalnost prema kupcu, ono može biti odličan alat kojim mu možete ponuditi popuste, vezane proizvode, obavijestiti ga o nadolazećim akcijama.

Ne zanemarujte snagu direktnog emaila, ali budite umjereni u količini poslanih kako ne biste izazvali kontraefekt.

Održivost

Posljednjih nekoliko godina porasla je svijest o tome kako pakiranje i dostava naručenih proizvoda doprinosi onečišćenju okoliša. Kupci su sve skloniji kupovati od onih web trgovaca koji u svojoj proizvodnji, pakiranju i dostavi poštuju načela održivosti. Broj osviještenih kupaca iz godine u godinu raste, društvo je daleko angažiranije, informiranije i svjesnije utjecaja na okoliš, stoga promislite o toj temi i održivim promjena koje biste mogli implementirati u svoje procese.

Nije dovoljno reći da ste održivi, kupci žele vidjeti održivu ambalažu, održive materijale od kojih je proizvod izrađen, certifikat koji dokazuje održivost, program otkupa i sl.

Veća fleksibilnost kod dostave

Potrošačima je fleksibilnost uvijek bila važna. Sve je više online trgovaca koji se odlučuju raditi s različitim prijevoznicima kako bi svojim kupcima ponudili više izbora i pružili uslugu plana B ako se pojavi problem.

Budite korak ispred svoje konkurencije i u 2022. vašim kupcima ponudite različite načine dostave i kombinirajte ih s različitim prijevoznicima. Dopustite kupcu da sam odluči kako će dobiti svoje artikle na najjednostavniji i najisplativiji način.

Svakako razmotrite i opciju dostave putem paketomata. Odlična opcija za sve koji žive užurbanim i dinamičnim stilom a žele fleksibilniju dostavnu uslugu. Prednost paketomata je brza i beskontaktna dostava na kojemu kupac može preuzeti paket u bilo koje doba dana i noći, onda kad mu najviše odgovara.

Prema svojim kupcima jasno komunicirajte vrijeme dostave. Danas kupci očekuju brzu i besplatnu dostavu uz jasno navedene datume kada bi paket mogli očekivati. U protivnom možete očekivati da će kupci napustiti vašu košaricu i potražiti bolje uvjete kod konkurencije.

Veća fleksibilnost kod plaćanja

Nema ničeg goreg od toga da napunite svoju online košaricu i prilikom završetka kupovine shvatite da web trgovina ne prihvaća vaš željeni način plaćanja. Za online trgovce to znači najgori mogući ishod, napuštanje košarice od strane kupca.

Kako bi smanjili šanse da vam se dogodi sličan scenarij, ponudite veću fleksibilnost uz različite načine plaćanja. Osim klasičnih načina plaćanja pouzećem, Internet bankarstvom, kreditnim i debitnim karticama, danas kupci očekuju i nove inovativne načine plaćanja poput PayPal-a, KEKS Pay-a, plaćanja kriptovalutama putem PayCeka.

Također, ako u svojoj ponudi imate skuplje artikle, razmotrite i opciju plaćanja na rate.

Trgovina na društvenim mrežama

Social Commerce, odnosno trgovina na društvenim mrežama je podvrsta online trgovine koja omogućuje potencijalnim kupcima istraživanje robne marke, otkrivanje i kupovinu proizvoda – sve bez napuštanja društvenih mreža. Najpopularnije društvene mreže poput Facebooka, Twittera, Instagrama i TikToka imaju integrirane e-commerce značajke koje su besplatne, iskoristite ih kako biste ostali konkurentni.

Na društvenim mrežama možete svakodnevno komunicirati s potencijalnim kupcima stvarajući objavljujući fotografije proizvoda, storye, pokrećući rasprave i sl. Pažljivo odvagnite na kojim društvenim mrežama su vaši potencijalni kupci kako biste znali gdje prodavati. Morate istinski razumjeti publiku i govoriti njihovim jezikom jer ne postoji opcija koja odgovara svim društvenim mrežama kao ni svim generacijama.

Kako se društvene mreže budu dalje razvijale, trgovina na njima će značajno rasti. Ne zanemarite ovaj moćan alat koji utječe na ponašanje potrošača skraćujući korisničko putovanje od inspiracije do kupnje i povećavajući lojalnost kupaca i konverzije.

Live stream kupovina

U sklopu Social Commerce-a nastao je novi trend – Live stream kupovina. Emitirajući uživo na Facebooku i Instagramu, prodavač ili influencer može promovirati novi proizvod ili kolekciju, pokazati ga i opisati njegove funkcionalnosti, dok u realnom vremenu kupci mogu postavljati pitanja i davati komentare. Dio prijenosa uživo može biti i poveznica na webshop gdje kupac može obaviti kupnju.

Chatbotovi

Zbog zasićenosti količinom informacija na Internetu, Vaši potencijalni kupci često imaju ograničen raspon pažnje i ograničeno strpljenje. U takvim situacijama chatbotovi mogu biti od velike pomoći.

Chatbotovi su izvrstan alat za obradu često postavljanih pitanja, predlaganje preporuka, slanje informacija o otpremi i promociju. Nisu novost ali ih je napredak u umjetnoj inteligenciji posljednjih godina pretvorio u snažan alat za upravljanje odnosima s klijentima.

Proširena stvarnost (Augmented Reality - AR) i umjetna inteligencija (Artificial Intelligence - AI)

U web trgovini sve se češće viđa korištenje proširene stvarnosti i umjetne inteligencije.

Proširena stvarnost omogućuje 3d vizualizaciju i virtualno isprobavanje koje značajno olakšava odluku o kupnji bilo da se radi o namještaju, odjeći, naočalama ili gadgetu. Tako potencijalni kupci mogu vidjeti kako bi npr. određeni proizvod izgledao u njihovom prostoru ili kako bi im stajale nove naočale prije finalne odluke o kupovini.

Umjetna inteligencija ima ključnu ulogu u poboljšanju preporuke proizvoda, pretraživanju proizvoda, segmentaciji kupaca i korisničkoj podršci. Umjetna inteligencija pomaže prilikom personalizacije online kupovine. Uz pomoć umjetne inteligencije olakšat ćete naručivanje zaliha, davanje osobnih preporuka i analize kanala za doseg određenih kupaca.

Proširena stvarnost i umjetna inteligencija mogu biti skupi za implementaciju ako je riječ o malom web shopu ali su izuzetno snažan alat za veće trgovce.

Portfolio - izrada web trgovina

Kako uvijek pokušavamo biti u korak s najnovijim tehnologijama i trendovima, tako nam je svaki novi projekt prilika da to i pokažemo.

polleosport.hr Izrada web shopa
glazbena-kutija.hr Izrada web shopa
chipoteka.hr Izrada web shopa
antikvarijat-biblos.hr Izrada web shopa
amds.hr Izrada web shopa

Imate za nas neki projekt?

Novosti i objave

Go to top